اسپیرولینا
اسپیرولینا ,اسپیرولینا چیست؟,اسپیرولینا خرید,اسپیرولینا و کلرلا,اسپیرولینا جلبک,اسپیرولینا ویکی پدیا,اسپیرولینا پلاتنسیس,اسپیرولینا داروکده
توضیحاتی در مورد اسپیرولینا
اسپیرولینا جلبک سبز- آبی میکروسکوپی ، مقوی ترین غذای سبز شناخته شده در جهان است. این گیاه به صورت معلق در آب رشد می کند به همین دلیل نیاز به ساختن دیواره سلولی که این دیواره به میزان زیادی دسترسی به مواد مغذی داخل سلول را محدود می کند، ندارد. این گیاه با بیش از 60 درصد پروتئین حاوی بیشترین و قابل جذب ترین پروتئین گیاهی است. آمینو اسیدهای موجود در اسپیرولینا مشابه تخم مرغ بوده و کیفیت آن بوسیله سازمان غذا و کشاورزی آمریکا تأیید شده است. این گیاه منبع مواد مغذی است که درسایر غذاهای سبز یافت نمی شود . لینولئیک اسید، ویتامین و سولفولیپیدها از جمله موادی هستند که در این گیاه وجود دارند. علاوه بر این این اسپیرولینا منبع خوبی از بتاکارتن، کاروتنوئیدها، ویتامین ها و عناصر کمیاب است. اسپیرولینا حاوی میزان قابل ملاحظه ای کلروفیل، کارتنوئیدها، دیگر پیگمانهای گیاهی و رنگدانه ها است که در گیاهان سبز یافت می شوند . میزان چربی و کربوهیدرات این گیاه کم و کلسترول ندارد. از این رو برای استفاده از آن در افرادیکه رژیم لاغری می گیرند به دلیل مواد مغذی بالا و کربوهیدرات و چربی کم بسیار مناسب است.در این مطلب از سایت جسارت در مورد اسپیرولینا صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
آشنایی با قرص اسپیرولینا
-منبع غنی از پروتئین (حاوی 18 اسید آمینه ضروری و غیر ضروری) -منبع غنی از فیبر و پلی ساکاریدها -حاوی انواع ویتامین و مواد معدنی -سرشار از اسید های چرب ضروری مانند امگا-3، امگا-6 و گاما لینولنیک اسید (GLA) -حاوی کلروفیل یا همان هموگلوبین گیاهی (خون سبز) -دارای انواع ترکیبات آنتی اکسیدان نظیر بتاکاروتن، فیکوسیانین، لوتئین، زآگزانتین -حاوی ترکیب منحصر به فرد Spirulina Growth Factor موثر در رشد و ترمیم سلولها
کاربرد های اسپیرولینا
کاربردهای اسپیرولینا: -مکمل غذایی مناسب برای ورزشکاران -کمک به تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول -کمک به بهبودی افراد مبتلا به سوء تغذیه و لاغری مفرط -کمک به درمان افراد مبتلا به دیابت بخصوص دیابت تیپ 2 -پیشگیری از انواع سرطان به علت داشتن ظرفیت بالای آنتی اکسیدانی -تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از عفونت های ویروسی مانند آنفلوآنزا و کمک به بهبود بیماری -کمک به درمان کم خونی و تامین ویتامین B₁₂ جهت افراد گیاه خوار و سالمندان -کمک به رفع خستگی مزمن و کاهش استرس -کمک به کاهش علائم التهاب مفاصل بعلت داشتن اثرات ضد التهابی -کمک به کاهش عوارض بیماری های آلرژیک و پیشگیری از حملات -بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع یبوست -محافظت از کبد و بهبود عملکرد آن -میزان مصرف روزانه اسپیرولینا -برای بزرگسالان دریافت 2 تا 3 گرم در روز و در کودکان نصف تا یک چهارم این مقدار توصیه شده است.
اسپیرولینا چیست
اسپیرولینا (به انگلیسی: Spirulina) نوعی جلبک سبز-آبی از شاخه سیانوباکترها است که به دو گونه Arthrospira maxima و Arthrospira plantensis اطلاق می شود. این جلبک در دریاچه های منطقه گرمسیری و مناطق نیمه گرمسیری رشد می کند که آب های آن قلیایی بوده و سرشار از کربنات و بی کربنات است. اسپرولینا بیشتر در آفریقا، آسیا، آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی یافت شده و میتواند غذای جانوران یا انسان ها باشد.[۱] امروزه اسپیرولینا بیشتر به عنوان مکمل غذایی در صنعت داروسازی (به شکل قرص یا پودر) به کار می رود. همچنین در صنایع آبزی پروری، آکواریوم و ماکیان نیز از آن استفاده می شود
اسپیرولینا و کبد
کبد به جهت تخریب و دفع سموم از بدن ما و همینطور نگهداری و انبارکردن مواد مغذی که توسط خون حمل می شوند نقشی بسیار حیاتی بازی می کند . مهمترین مواد مغذی برای کبد پروتئین ها و ویتامین ها هستند که پروتئین ها بخش اعظم کبد را تشکیل می دهند و ویتامین ها به علمکرد صحیح آن کمک می کنند . کمبود پروتئین و ویتامین ها می تواند در نهایت منجر به آسیب و یا متوقف شدن کامل عملکرد کبد شود . اسپیرولینا غذایی است با مقادیرفراوان از پروتئین های با کیفیت و ویتامین ها. از طرفی درمان اصلی برای بیماری های کبد بر روی یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی متمرکز می باشد . در همین ارتباط گزارش هایی وجود دارد که نشانگر افزایش سرعت بهبودی بیماری های کبد در صورت درمان همزمان با اسپیرولینا هستند . اعتقاد ما بر اینست که این اثرات به دلیل وجود پروتئین و ویتامین های ضروری بدن در اسپیرولینا می باشد از طرفی ، در بیماری های کبد معولا” فرد بیمار از کمبود پتاسیم در بدن رنج می برد و چون اسپیرولینا حاوی مقدار پتاسیم مناسبی می باشد می تواند یک اثر افزایشی در بهبود بیماری های کبدی داشته باشد . بهمین خاطر است که عنوان می شود اسپیرولینا در سلامت کبد نقش بسزایی دارد.
مصرف اسپیرولینا
وقتی اسپیرولینا به صورت منظم مصرف می شود،بدن بیشتر قلیایی می شود . سوخت و ساز بدن به طور کلی فعال تر می شود . سلول ها شاداب تر و سیستم ایمنی بدن قوی تر می شود . علاوه بر این ، نه تنها به علت تجدید حیات سلول ها سلامتی فرد حفظ می شود بلکه می توان انتظار داشت که بهبودی چشمگیری نیز در وضعیت ظاهری فرد ملاحظه شود که در وضعیت پوست و موی افراد نمود پیدا می کند. به همین دلیل است که می توان با قدرت اعلام کرد،اسپیرولینا یک غذای فوق العاده است که به شما هم سلامتی وهم زیبایی را هدیه می دهد.
خواص اسپیرولینا برای پوست
اسپیرولینا یک جلبک طبیعی است که خواص سلامتی و زیبایی شگفت آوری دارد.این جلبک منبع بسیار غنی از پروتئین و مواد مغذی میباشد و در واقع کاملترین ماده غذایی بوده که از لحاظ علمی تا کنون کشف شده است. برخی از خواص اسپیرولینا برای سلامتی پوست به شرح زیر میباشد: درخشان کردن پوست: خواص ویژه اسپیرولینا شامل بهتر و درخشانتر کردن پوست است.این جلبک حاوی مقادیر بسیار بالایی از ویتامینهای A,C,E, و مجموع ویتامینهای B و همچین فسفر،آهن،کلسیم،روی،مس،منیزیم،و سلنیوم بوده که برای روشن و درخشانتر شدن پوست ضروری بوده و از طرفی در از بین بردن رادیکالهی آزاد که سبب خستگی و شل شدن پوست میشوند بسیار موثر است. خاصیت ضد پیری: از اسپیرولینا میتوان به عنوان یک مکمل برای جلوگیری از پیر شدن و همچنین رفع پیری پوست استفاده کرد.این جلبک حاوی مقادیر بسیار زیادی ویتامینE بوده که به پوست کمک کرده تا خودش را ترمیم کند و از طرفی تیروزین موجود در اسپیرولینا باعث متوقف شدن فرایند پیری در پوست شده و به رفع چین و چروک کمک میکند. اکسیژن رسانی به پوست: اسپیرولینا منبع غنی از انواع اکسیدانها از جمله(SOD) بوده که به اکسیژن رسانی به پوست کمک میکند و به طور غیر معمولی حاوی مقادیر زیادی GLA بوده که سبب بهینه شدن حالت کشسانی پوست میشود
اسپیرولینا و دیابت
دیابت یک اختلال ناشی از کمبود هورمون انسولین در بدن است وعلت اصلی کاهش ترشح این هورمون نیز پرخوری است. در نتیجه، جهت پیشگیری و بهبود این وضعیت در ابتدا لازم است که عادات غذایی بررسی گردد.آنچه که مهم است آن است که برای جلوگیری از مصرف بیش از حد کالری، باید یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشت تا از اسیدی شدن وضعیت بدن جلوگیری نمود .به همین دلیل است که گفته می شود اسپیرولینا در پیشگیری از دیابت موثر است ؛ زیرا در حالی که از نظر داشتن کالری پایین است ، حاوی مقادیر زیادی از ویتامین B1 (که باعث بهبود سوخت و ساز قندها در بدن می شود ) ، ویتامین B2 (که با کمک به سوزاندن کالری مانع از چاقی می شود ) و ویتامین B6 (که در ساخت هورمون انسولین در بدن نقش دارد ) می باشد .علاوه بر این ها، اسپیرولینا یک مکمل قلیایی است که به بازگشت حالت اسیدی خون به حالت قلیایی کمک شایانی می کند و از همین روست که از اسپیرولینا به عنوان محصول غذایی ایده آل برای جلوگیری و بهبود بیماری دیابت نام برده می شود.
اسپیرولینا و کم خونی
کم خونی وضعیتی است که معمولا” ناشی از نبود آهن کافی در بدن است . همیشه برای جلوگیری از بیماری کم خونی، به ما توصیه شده است که رژیم غذایی خود را با غذاهای حاوی مقادیر فراوان آهن مانند : جگر، سویا و اسفناج غنی نماییم . با این حال ، اگر آهن با پروتئین و ویتامین C همراه نباشد ، هضم و سرعت جذب آن پایین می آید . بنابراین ، به سادگی و با مصرف معمولی غذاهای غنی از آهن ، ما فواید آنها را دریافت نخواهیم کرد . به بیان دیگر، اسپیرولینا نه تنها حاوی مقدار آهن بیشتری از جگر است ، بلکه حاوی مقادیر زیادی پروتئین و کلروفیل خون ساز نیز می باشد . هضم و جذب میزان آهن آن نیز بسیارعالی است ، بنابراین می توان گفت که اسپیرولینا در مبارزه با کم خونی بسیار موثر می باشد .
ترکیبات و مواد تشکیل دهنده اسپیرولینا
مواد مغذی: پروتئین اسپیرولینا بیش از %55 ( %5 پروتئین در خمیر سویا، %3در شیر، %23در پنیر، %18 در گوشت) بالاترین میزان پروتئین موجود در غذاهای طبیعی است. پروتئین از اسید آمینه تشکیل شده است و اسپیرولینا حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری است. از آنجاییکه اسپیرولینا دیواره سلولی ندارد پروتئین موجود در آن به راحتی جذب بدن می شود. اسپیرولینا منبع غنی از پروتئین با چربی کم، کالری کم و بدون کلسترول بوده و مانند دیگر منابع پروتئین مانند گوشت و لبنیات پرچرب، پر کالری و دارای کلسترول نیست. اسید های آمینه : اسید های آمینه موجود در اسپیرولینا شامل والین، ایزو لوسین، لوسین، فنیل آنالین، متیونین، لیزین، تریپتوفان، ترونین، سیستیئن، تیرو زین، هیستیدین، آرژنین، آلانین، آسپارتیک، اسید گلایسین، پرولین و سرین مشابه تخم مرغ بوده و کیفیت آن به وسیله سازمان غذا و کشاورزی آمریکا تایید شده است. کربو هیدرات ها : اشکال اولیه کربو هیدرات ها در اسپیرولینا قند Glycogen و Rhamnose است که به راحتی بدون دخالت انسولین جذب می شوند. همچنین اسپیرولینا شامل %4 – 8 فیبر می باشد. رنگدانه ها: رنگ تیره اسپیرولینا به خاطر وجود غلظت های بالایی از سه رنگدانه طبیعی شامل کاروتنوئیدها، کلروفیل و فیکوسیانین است که این رنگها متابولیسم حیاتی بدن را تنظیم می کنند. مهمترین پیگمان موجود در اسپیرولینا فیکوسیانین است. این پیگمان آبی اثرات بسیار مهمی دارد ویکی از مهم ترین اثرات آن تحریک کردن سیستم ایمنی بدن است. چربی ها : چربی ها از اسید های چرب تشکیل شده اند. بدن انسان به منبع غذایی اسید های چرب غیر اشباع که برای حفظ فعالیت های حیاتی بدن ضروری است نیاز دارد. اسید های چرب نقش خود را در پروسه های حیاتی بدن ما با تبدیل شدن به پروستاگلندین ها ایفا می کنند. اسپیرولینا حاوی اسید چرب ضروری غیر اشباع به نام گامالینولئیک اسید (GLA) است. گامالینولئیک اسید پیش ماده پروستاگلندین هاست که فرایندهای زیادی را در بدن کنترل می کنند. بعداز شیر مادر اسپیرولینا تنها منبع GLA است. اسپیرولینا منبع غنی از این مواد (بیش از %1/3) بیشتر از سایر جلبک ها می باشد. ترکیب اسیدهای آمینه غیر ضروری در توده پودر اسپیرولینا: در100 گرم پودراسپیرولینا: اسیدهای آمینه غیر ضروری 06/3 گرم آرژنین – 11/4 گرم آلانین – 74/5 گرم آسپارتیک اسید – 02/8 گرم گلوتامیک اسید – 58/2 گرم گلایسین – 09/1 گرم هیستیدین – 04/2 گرم پرولین – 47/2 گرم سرین رنگدانه های موجود در توده پودر اسپیرولینا: در 100 گرم توده پودر اسپیرولینا ترکیبات: کلروفیل آ (29/1 گرم ) – کاروتن کل (157 میلی گرم ) – زانتوفیل (81 میلی گرم )- فیکوسیانین (56/7 گرم ) – کارتنوئیدهای عمده (بتا کاروتن 201میلی گرم ) زاگزانتین (72 میلی گرم ) – ND لوتئین مواد مغذی در 100 گرم 70-55 گرم پروتئین کل – 9-6 گرم چربی کل – 10-2 گرم فیبرکل – 2000-800 میلی گرم کلروفیل – 662 گرم خاکستر – 15- 10 گرم پلی ساکاریدها – 67/6 گرم رطوبت – 258 میلی گرم بتاکاروتن – 914 میلی گرم فسفر – 186 میلی گرم سدیم – 171میلی گرم کلسیم – 260میلی گرم منیزیم – 1770 میلی گرم پتاسیم – 75 میلی گرم آهن – 5 میلی گرم روی – 61/0 میلی گرم اسید فولیک – 20-2 میلی گرم ویتامین E – 4-5/1 میلی گرم ویتامین B1 – 5-3 میلی گرم ویتامین B2 – 200-14 میلی گرم ویتامین B3- 1-5/0 میلی گرم ویتامین B6- 5/0-2/0 میلی گرم ویتامین B12 – 25/0 میلی گرم بیوتین آنزیم ها: آنزیم های موجود در این گیاه تغییرات شیمیایی لازم در داخل بدن را تسریع می کنند. سوپر اکسید دیسموتازها و گلوتاتیون پراکسیداز، از مهمترین آنزیم های موجود در اسپیرولینا هستند. گفته می شود این آنزیم ها اثرات آنتی اکسیدانی داشته و پروسه پیر شدن را به تعویق می اندازند. گلوکولیپید ها و سولفولیپیدها: دو ماده یاد شده چربی های موجود در اسپیرولینا را می سازند.این دو ماده بطور چشمگیری مقاومت بدن را در برابر عفونت های ویروسی افزایش می دهند. پلی آمین ها: این مولکول باعث بوی مخصوص اسپیرولینا می شوند و همچنین مسئولیت سالم نگه داشتن غشای سلولی به عهده آنهاست. میزان پلی آمین ها در اسپیرولینای تازه بسیار بالاست. با قرار گرفتن اسپیرولینا در مجاورت نور و حرارت، پلی آمین ها از بین می روند. ویتامین: اسپیرولینا غنی ترین و تنها منبع گیاهی ویتامین شامل ویتامین های: بتاکاروتن، ویتامین E، ویتامین K1، ویتامین K2، ویتامین B1، ویتامین B2، نیاسین، پانتوتنیک اسید، ویتامین B6 ، بیوتین، اسید فولیک، ویتامین B12 و اینوزیتول که یکی از مواد ضروری برای آزادسازی انرژی در بدن و بهتر کار کردن دستگاه عصبی است، می باشد. مواد معدنی : شامل: روی، آهن، منیزیم، پتاسیم، سدیم، فسفر، کلسیم، سولفور، سلنیم، کبالت، کروم و منگنز. آهن برای تشکیل هموگلوبین و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. آهن موجود در اسپیرولینا به آسانی هضم و جذب میشود. پیگمان فیکوسیانین موجود در اسپیرولینا دستیابی زیستی آهن موجود در آن را افزایش می دهد. همچنین آهن موجود در اسپیرولینا هیچ گونه واکنش آلرژیک ایجاد نمی کند. افرادی که کمبود آهن دارند می توانند آهن خود را از اسپیرولینا دریافت کنند.
ارزش غذایی اسپیرولینا
میزان هضم و جذب بالای یک ماده، ارزش غذایی بالای آن را نشان می دهد. به دلیل دیواره سلولی نازک اسپیرولینا، دیواره این موجود به راحتی شکسته می شود. با آزمایشات انجام شده روی حیوانات مختلف %95 اسپیرولینا بدون انجام هیچ فرایندی روی دیواره آن، در بدن حیوانات هضم و جذب می شود.
اسپیرولینا و لاغری
امروزه توجه به اسپیرولینا جهت کمک به داشتن یک رژیم لاغری سالم و مناسب افزایش یافته است . روش رژیم لاغری با اسپیرولینا اینگونه است که آن را 30 دقیقه تا یک ساعت قبل از زمان وعده غذایی مصرف می کنند . به دنبال مصرف آن قبل از غذا ، اسپیرولینا آب جذب می کند و منبسط می شود و به این ترتیب باعث سرکوب اشتها و کمک به جلوگیری از پرخوری می شود . بعلاوه ، اسپیرولینا غذایی است حاوی مقادیر زیاد از انواع مختلف مواد مغذی که می تواند نگرانی ناشی ازبهم خوردن تعادل مواد مغذی بدن را که ممکن است حاصل رژیم لاغری باشد برطرف نماید . افرادی هستند که مصرف منظم و روزانه اسپیرولینا را شروع کرده اند و پس از چندین هفته گزارش کرده اند که واقعا” شروع به کم کردن وزن کرده اند. آنچه که مهم است دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم شامل ترکیبی از وعده های غذایی متعادل و مکمل اسپیرولینا می باشد.
نحوه مصرف اسپیرولینا
هر قرص اسپیرولینا حاوی ۵۰۰ میلی گرم اسپیرولینا است. میزان مصرف: میزان توصیه شده (سروینگ سایز): برای کاهش علایم مربوط به خستگی مزمن، روزانه ۶ قرص (معادل ۳ گرم) همزمان، یا در دوزهای منقسم استفاده شود و یا طبق تجویز پزشک مصرف شود. برای کاهش چربی های خون و قند خون روزانه بین ۸-۴ قرص (معادل ۴-۲ گرم) همزمان، یا در دوزهای منقسم استفاده شود و یا طبق تجویز پزشک مصرف شود. برای بروز اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی مصرف روزانه ۸-۶ گرم اسپیرولینا توصیه می شود. Reference: Hypolipidemic, Antioxidant, and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina, Cardiovascular Therapeutics 28 (2010) e33–e45 زمان مصرف: قبل از هر وعده غذایی ** جهت مصرف کودکان (زیر ۱۲ سال) میزان مصرف به نصف مقادیر بالا می بایست کاهش یابد . موارد احتیاط و یا منع مصرف: مصرف اسپیرولینا درافراد مبتلا به نقرس، بیماری های حاد و مزمن کلیه و به طور کلی بیماری هایی که نیاز به محدودیت مصرف پروتئین دارند، باید زیر نظر پزشک استفاده شود. اسپیرولینا در افرادی که از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند منع مصرف دارد.
رشد اسپیرولینا
اسپیرولینا به صورت طبیعی در دریاچه های نمکی رشد می کند، ولی به دلیل اینکه معمولا این دریاچه ها آلوده هستند،استفاده از اسپیرولینایی که در شرایط استاندارد و محافظت نشده رشد نکرده باشد خطرناک است. مکمل اسپیرولینای FEBICO با کیفیت بالا و با استفاده از آخرین فناوری زیستی تولید میشود. اسپیرولینای تولید شده در FEBICO، با استفاده از آب های چشمه های معدنی کشت داده می شود. اسپیرولینا تمام مواد معدنی و ویتامین های موجود در این آبها را جذب کرده، سپس بعد از شستشو و خشک کردن، محصول سالم و طبیعی اسپیرولینا تولید می شود.
معرفی اسپیرولینا
اسپیرولینا یک جلبک سبز تیره رنگ است با میزان زیادی ویتامین، مواد معدنی و غیره؛ به طوری که به معدن طلای غذایی شهرت دارد. آزتکها از همان اوایل قرن بیستم از این جلبک استفاده میکردند و سپس از سال 1970 آوازهی آن به بیشتر کشورهای دنیا رسید. در سال 1979 نخستین شرکتهای تولیدکنندهی محصولات غذایی پای این جلبک را به آمریکا باز کردند. امروزه ایالاتمتحدهی آمریکا، چین، تایلند، ویتنام، هند، مکزیک و شیلی جزو بزرگترین تولیدکنندههای این جلبک هستند. بزرگترین کشورهای مصرفکنندهی آن نیز ژاپن، روسیه، هند و آفریقا به خصوص کشورهای قحطیزده هستند. خوشبختانه کشت این محصول در ایران نیز شروع شده است و محصولات آن به صورت قرص در داروخانهها به فروش میرسد.